miercuri, 13 iunie 2012

Tantarii, o noua amenintare


O data cu venirea verii, au aparut si tantarii. Specialistii comfirma faptul ca acestia prezinta o amenitare pentru oameni, deoarece ei transmit virusul West Nile. Cel mai frecvent, adultii si copiii reclama muscaturi de tantari vara, dar cei mici pot avea reactii mai puternice.



            In ultima perioada, Bucurestiul a fost invadat de tantari, copii au fost cei mai afectati. Spitalele au fost luate cu asalt de catre parinti disperati, ai carora copii au fost diacnosticatii cu alergii datorita intepaturilor de tantari.

 De foarte multe ori, boala se prezintă sub forma encefalitei sau a meningitei, caz în care se administrează antiinflamatorii sau calmante. Boala se mai poate simţi şi ca o stare generală anorexică sau febră puternică. Toate acestea sunt motive pentru care, spune ministrul Sănătăţii, 85% dintre cei infectaţi, nici nu ştiu că au trecut sau trec prin această boală. Se pare că o epidemie de West Nile a avut loc în România, în urmă cu zece ani. În America, West Nile a făcut ravagii; în ultimii zece ani a omorât peste 1.000 de oameni.
 
Mancarimile si umflatura pot dura de la cateva zile la cateva saptamani. In privinta sanatatii, pentru a evita intepaturile de tantar, ca prim pas trebuie sa invatam cum sa le prevenim. Decat sa utiliza anumite solutii repelente de tantari comerciale, care contin DEET (o neurotoxina mortala), ar trebui sa profitam de cele mai multe alternative sigure, care sunt usor disponibile.

·        Eliminarea lucrurilor care atrag tantarii:
Tantarii sunt atrasi de mai multe lucruri. Daca putem reduce sau chiar elimina unele dintre acestea, putem reduce semnificativ incidenta intepaturilor.

·        Dioxid de carbon / acid lactic: 
      Cand facem exercitii fizice su depunem un efort mare, corpurile noastre emana mai mult dioxid de carbon. Daca planificam sa ne bucuram de aerul liber dimineata sau seara, trebuie sa ne asiguram ca ne-am incetat activitatea fizica si ca ne-am revenit la o temperatura normala a corpului. Mai mult, putem arde lumanari sau alte surse de dioxid de carbon. Atunci cand participam la o activitate fizica solicitanta, eliberam acid lactic, care, de asemenea, atrage tantarii. Ca o masura preventiva, putem reduce alimentele sarate sau bogate in potasiu din dieta noastra, deoarece acestea contribuie la eliberarea acidului lactic.

·        Imbracamintea inchisa la culoare: 
       Tantarii sunt extrem de atrasi de imbracamintea inchisa la culoare. Unii isi vor localiza gazdele de la distanta, folosind aceasta tehnica. Se recomanda sa purtam haine deschise la culoare.

·        Parfumurile dulci: 
       Un alt lucru care atrage tantarii sunt anumite mirosuri. Evitati parfumurile, lotiunile de corp si produsele de protectie solara daca vreti sa aveti o seara linistita fara tantari. De asemenea, trebuie sa fim constienti si de utilizare fixativului, gelului de par sau cremei prea parfumate.

·        Umiditatea: 
       Cand transpiram, tantarii sunt atrasi nu numai de substantele chimice care sunt eliberate, dar, de asemenea si de umiditatea din jurul corpului nostru. In plus, tantarii sunt atrasi de apa, cum ar fi noroiul sau plantele umede si baltile, care ajuta la facilitarea cresterii larvelor de tantari.


·        Respingerea tantarilor in mod natural
Uita de folosirea solutiilor repelente comerciale. Ele nu afecteaza doar sanatatea noastra, dar lasa, de asemenea, un miros destul de neplacut pe piele. Din fericire, putem profita de numeroase plante pe baza de uleiuri - dintre care multe nu au nevoie de pregatire. Multe dintre aceste uleiuri vor trebui sa fie aplicate de mai multe ori (la fiecare cateva ore), pentru a fi eficiente. Mai mult decat atat, vom beneficia de arome placute. Intotdeauna trebuie sa ne asiguram ca amestecam diverse uleiuri, astfel incat sa descurajam tantarii mult mai eficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu